dag har jag haft förmånen att föreläsa på Yoga Games i Stockholm, och det gläder mig att se hur vi åter kan förena Yoga och Ayurveda, och hur vi tillsammans kan jobba för vårt gemensamma mål.
Många av oss som utövar Ayurveda i Sverige idag har grundläggande kunskap om Yoga, det ingår i vår utbildning. Yoga är också en terapi som kan rekommenderas, ungefär på samma sätt som vi idag får fysisk aktivitet på recept. Dock är det viktigt att adressera vad obalanserna är så yoga programmet kan designas exakt till det som på bästa sätt balanserar din dosha eller din obalans.
Vata, Pitta och Kapha balanseras av olika asanas, precis som mudra kan balansera de fem elementen och organen inuti oss. Visste du att varje finger representerar eld (tumme), rymd (pekfinger) luft (långfinger), vatten (ringfinger) och jord (lillfinger)?
Generellt kan en säga att en person med dominans av Vata mår bra av grundande, övningar som inte är alltför fysiskt krävande men ändå får igång blodcirkulationen, och gärna övningar med fokus på höftleder, pelvis och nedre delen av magen -Vatas huvudsäte är i tjocktarmen. Sittande position som diamantpositionen (Vajrasana) är bra, liksom liggande sidoböjningar (Bharadvajasana)
Pitta mår bra av att sänka ambitionsnivån och njuta av positionerna snarare än att prestera. Den heta Pittan mår bra av svalkande pranayama, samt positioner som är detoxande för lever och stimulerar tunntarmen, som är dess huvudsäte. Pitta mår bra av framåtböjningar, tex pascimutasana, av övningar som stimulerar mellangärdet som tex kobran (Bhujangasana) och triangelpositionen (Trikonasana).
Kapha mår bra av övningar som stimulerar och får igång rörelse och skapar värme, då Kapha tenderar att vara lite väl bekväm och därmed lägga på fettreserverna. Kapha mår bra av rörelser som är dynamiska, sk vinas som tex solhälsningen, och lite tuffare övningar som bordet, och de asanas som stärker lungor, hjärta och magsäck, där Kapha har sitt huvudsäte. Bakåtböjningar som öppnar upp bröstkorgen och stimulerar huvudet är också bra, tex ustrasana, Kamelpositionen.
Viktigast är att känna efter i din kropp vad du mår bra av, och framför allt den träningen som regelbundet blir av. Intentionen kan vara viktigare än själva positionen, så lägg märke till dina tankar, och återta hela tiden medvetenheten i nuet med hjälp av ditt bästa verktyg -andetaget.
Är du tveksam, boka tid för rådgivning där du även kan få specifika positioner för dina eventuella besvär.