Bibliotekens bokhyllor svämmar över av kokböcker och information om antiinflammatorisk kost och tarmhälsa, samtidigt som över 50% av Sveriges befolkning tycks lida av tarmproblem enligt en färsk undersökning från Sifo.
Vilka råd ska vi följa? Hur kan vi komma tillrätta med inflammation och obalanser?
Ibland är det så mycket enklare än vad vi tror, samtidigt så mycket svårare. Inom Ayurveda finns ett begrepp ”sinnets misstag” -Praghyaparadh. Vi vet vad som är bra för oss men vi gör det inte. SÅ hur kommer vi till bukt med detta?
Och vad hjälper det att lyssna på kroppen om vi inte har nya metoder eller kunskap till att göra annorlunda?
För det första behöver vi veta VAD som orsakar inflammationen. Är det kosten, omgivningen, stress?
Att hitta en bra kokbok kanske inte löser dina problem med magen. Det är hur villig du är att ha det lite obekvämt ett tag medan du vänjer din hjärna vid ditt nya tänk. För det är såklart så, allting börjar med en tanke. En tanke, som skapar en känsla, som skapar en handling. För det mesta sker detta på rutin, vi reagerar i stället för att agera -på grund av det vi bär med oss, våra tidigare erfarenheter, vår uppfostran, vår kultur och omgivningen.
I Ayurveda talar vi också ofta om HUR vi äter -mycket mer om VAD vi äter. Men såklart, vad du äter skapar ju en effekt i kroppen -och här behöver du kanske återta din förmåga att känna efter. Hur känns magen innan du ätit? Hur känner du dig efteråt? Är du pigg, glad alert eller seg och trött? Vad tror du det berättar för dig om det du just ätit?
Vi suktar ändå efter råd, så vad är lämplig kost för att balansera en alltför snabb matsmältning, inflammation?
Inom Ayurveda symboliseras matsmältningen av elden och dess egenskaper. Brinner elden för mycket, får du bekymmer såsom inflammationer, hudproblem, huvudvärk, sura uppstötningar och kanske magsår -för att bara nämna några. Det finurliga är, att maten du äter också har egenskapen utifrån de 5 elementen. För att balansera elden behöver du mat som är av kylande karaktär -eller för all del antiinflammatorisk kost. Exempel på mat som balanserar din Pitta är:
Sparris, paprika, broccoli, kål, blomkål, selleri, koriander, gurka, gröna bönor, sallad, champinjoner, okra, ärter, squash, rovor, zucchini. Kryddor som har Pitta-dämpande egenskaper är tex mynta, färsk koriander, anis, dill, fänkål, kardemumma, lakritsrot, mejram och muskot. Äter du kött, så minska mängden rött kött när du har problem, lättare vitt kött såsom kyckling och kalkon är att föredra.
Vill du veta mer om hur du balanserar just din dosha eller din aktuella obalans? Hela november månad får du 150 kr rabatt om du bokar in dig för Ayurvedisk livsstilsrådgivning. Ange nov19 när du bokar dig här:
https://www.bokadirekt.se/places/veda-management-28318